Tuesday, December 4, 2007

Kan inte hålla mig längre...

Helt underbart, ofattbart, läskigt, roligt, fantastiskt, nervöst, och alldeles otroligt så har ynglet klamrat sig fast!! Jag är nu i vecka 11.
Jag var på Sahlgrenska och gjorde ultraljud när jag var i vecka 8. Jag hade ju tagit ett positivt gravtest men att få se det lilla hjärtat slå stark o snabbt var helt obeskrivligt.
Jag har mått jättebra hela tiden, lite yr i skallen emellanåt och haft en del ont i magen, även om det tydligen är helt normalt så sätter det ju nerverna på prov det är ett som är säkert!!



Vecka 11
Från och med nu kallas din bebis för foster istället för embryo. Fostret har också fått mer mänskliga drag i ansiktet och kan röra på läpparna. Det mest kritiska utvecklingsstadiet under din graviditet är nu över. Nu har barnets alla viktiga organ bildats och eftersom de inte kommer att förändras annat än att de växer, är risken för medfödda missbildningar och sjukdomar liten efter denna veckas utgång. Även risken för påverkan av infektioner och vissa läkemedel minskar. Omkring v.11 är det möjligt att utföra en chorionbiopsi, en test där ärftliga sjukdomar och kromosom rubbningar kan upptäckas. På grund av missfallsrisken är dock fostervattensprov en vanligare metod.

Bebisen: Fostret har lika stor kropp som huvud. Vid födseln är huvudet en fjärdedel av kroppens längd. Ansiktet är tydligt, utseendet formas och små finesser som hårstrån och naglar börjar dyka upp. Ögonlocken är tydligare, de har redan öppnas och kan slutas vid beröring. Under ögonlocken börjar irisarna att bildas, de kommer så småningom att skydda ögonen från att släppa in för mycket ljus. Öronen fortsätter att utvecklas. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Hjärtat pumpar blod till kroppens nu fungerande organ, inklusive navelsträngen som transporterar blod till moderkakan Händerna kan också stängas vid beröring. Tidigare trodde man att foster inte hade någon känsel, men nu vet man att foster kan känna beröring redan i graviditetsvecka 10. Om man gör ett fostervattenprov i vecka 12-13 och råkar beröra fostrets arm så rycker det bort den snabbt. Det är ett tecken på att inte enbart känseln är utvecklad utan även att reflexerna är det. Signalen på beröring går till ryggmärgen som direkt sänder signaler till armens muskler att dra armen bort från beröringen Nu är fostrets alla viktiga organ i stort sett färdiga och ska bara växa i storlek..
Barnets testiklar eller äggstockar har bildats. Fostret har kanske börjat röra på sig. Din bebis är ungefär lika stor som en normalstor clementin. Längd huvud till stjärt 48 mm. Angivna värden för fostertillväxten grundar sig på svenska ultraljudsmätningar av över 650 gravida kvinnor vars graviditetslängd fastställdes i tidig graviditet. Fostrets vikt bygger på mätning av fosterskallens diameter (BPD) och fosterbukens diameter (AD). Tillväxten enligt detta material är accepterad i hela landet och finns på den "snurra" som alla Sveriges barnmorskor använder.

Du: Det är fortfarande för tidigt för att du ska känna fostret röra sig men du kan känna din livmoder precis ovanför ditt blygdben. Om du har känt dig illamående de senaste veckorna kanske detta börjar avta efter vecka elva. Blodmängden i kroppen har börjat öka och kommer att fortsätta göra det fram tills cirka vecka 30. Dina händer och fötter kan kännas varmare, på grund av att du har mer blod som cirkulerar.
En del känner svag värk i nedre delen av revbenen. När du är gravid behöver du mer kalk och järn än vanligt. Kalk eller kalcium behövs för utvecklingen av barnets benstomme och tänder. Järn är viktigt för blodbildningens skull, både för dig och för barnet. Framförallt behöver du extra järn under graviditetens sista hälft. Din bebis påverkas av hur du lever så försök leva och äta regelbundet och nyttigt. Motionera i din takt, det är bra inför förlossningen att ha en god kondition. Kroppen behöver extra mycket vätska och du kan känna dig törstigare än normalt. I denna vecka har du normalt gått upp ca 1kg, men kvinnor som lidit av illamående kan istället ha gått ned i vikt fram till nu.

3 comments:

Helena said...

Åh, vännen!!! Blir tårögd och ryser över hela kroppen!! Håller alla tummar att graviditeten flyter på problemfritt nu och att du framåt sommaren blir mamma åt en fin liten bäbis!

Klart du ska komma på julfesten! Och självklart kan du ta med dig en kompis! Anmäl er till Ullis Dahl så hon kan beräkna hur mycket mat som ska lagas!

Ser fram emot att träffa dig igen!

Stor kram!

Charlies mamma said...

JAAA det är ju sååå himlans roligt, det vet du jag tycker, efter allt som du fått gå igenom!!!! Kramar från mig o Charlie till dig o ditt lilla yngel!!

Linda said...

Helena: Tack gumman!! Ja det är helt galet roligt! Och galet läskigt!
Nu har jag anmält mig o en kompis till julfesten! Ska bli grymt kul att träffas!!
Kram på dig så länge

Therese: Tack raring! kramar tillbaka!