Thursday, December 13, 2007

Vecka 12

Fostret: Fostret väger ca 10-16 gram och är ca 7-9 cm långt. Lungorna är nu klara men omogna, bukspottkörteln fungerar och producerar insulin och fostret svarar på yttre stimulans med sparkar som du fortfarande inte kan känna.
Barnets huvud blir rundare i formen och hon eller han ser mer och mer ut som ett människobarn från topp till tå. De inre organen fortsätter att utvecklas, speciellt hjärnan., skelettet blir allt hårdare. Könsorganen börjar formas i enlighet med fostrets kön. Hjärnan har två kritiska utvecklingstadium, det ena är mellan vecka 12 och 18 och det andra är mellan vecka 24 och 36. Äter du mediciner? Tala med din barnmorska om det nu, för fel mediciner vid graviditet kan skada din bebis nu och för all framtid.
Hypofysen som sitter på hjärnans undersida, börjar producera hormoner och stämbanden börjar bildas. Barnet rör sig alltmer i livmodern och kan le, rynka pannan och suga på tummen. Halsen blir längre och rakare och hakan ligger inte längre an mot bröstet. Barnet kan vrida på huvudet, röra på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar. Matsmältningssystemet klarar nu att tillgodogöra sig glukos (socker) och navelsträngen transporterar näring och avfallsprodukter mellan moderkakan och barnet. All näring går via moderkakan till fostret så glöm inte att tänka på vad du äter och dricker. Nu finns grunden lagd till alla kroppens organ och en period av kraftig tillväxt tar sin början.

Du : När den tolfte veckan är över känner de flesta gravida ett lugn. Forskning har visat att det är de 12 första veckorna som är de mest kritiska i fostrets utveckling. Illamåendet avtar, vikten har för de flesta ökat med 1,5 och 4 kg. Vikten beror förstås på hur pass illa du har mått. Livmodern tar upp hela bäckenet nu och kommer när graviditeten når mot sitt slut vara ända upp i revbenen.

Magen i V 10+4 (sön 9/12)

2 comments:

Mirijam said...

ha ha, du har plattare mage än mig och det är du som är gravid. Det är ju lite tragikomiskt på något vis...

Grattis i massor till ditt lilla insulinproducerande yngel!

Linda said...

Men du lägger märke till hur röven fortsätter utanför bild va? Långt utanför....