Tuesday, December 18, 2007

Vecka 13

Barnet: ditt foster är nu cirka 74mm från huvud till stjärt. Alla organ har nu bildas och under de resterande 27 veckorna ska fostret mest växa till sig för att förbereda sig på livet utanför livmodern. Fostrets mänskliga drag börjar synas allt tydligare och huvudet växer i en lite långsammare takt än tidigare. All mat går fortfarande via moderkakan till fostret så tänk noga på att inte dricka alkohol, röka eller snusa.
Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan.
Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu. Öronen är färdigutvecklade först i v.24 men man tror att fostret hör med hjälp av receptorer i huden som tar upp vibrationer.


Du:
Nu kan du kanske känna toppen av livmodern som en mjuk boll cirka 10 cm under naveln. Dina bröst har kanske börjat växa liksom att din midja börjar försvinna. Tänk på att inte stressa för mycket. Fostret påverkas hela graviditeten av stress så tänk på att ta det lugnt. Försök att träna lite lättare pass och lev sunt. Om du mår bra, mår ditt foster bra.
Nu är gränsen för den andra trimestern och då är det rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att urskilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.

No comments: