Wednesday, February 13, 2008

Vecka 22

Barnet kan nu rynka på pannan/ögonbrynen. Barnet utvecklar nu ögonbryn som det verkligen kan använda!
Nu när armar och ben fått de rätta proportionerna (men inte den rätta storleken), vill han förstås använda de mycket energiskt - sparka, böja och slå med händerna. På tal om händer så täcker nu naglarna fingertopparna, precis som dina egna. Och de fortsätter att växa. I detta stadium har barnet bara 1 procent kroppsfett. Men från och med nu kommer det att lägga sig till med flera lager fett vilka hjälper till att producera?? och behålla kroppstemperaturen. Nu har din bebis fått en egen dygnsrytm, den är troligen som mest aktiv när du vilar och tvärtom. Ögonlocken på bebisen täcker nu hela ögat. Barnet är känsligt för beröring så det är nog därför du också tycker att det är skönt att ta på magen. Lungblåsorna har utvecklats. Din bebis väger nu cirka 510 gram. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.

Du: Nu börjar bäckenlederna mjukas upp på dig. Det är en helt normal process för att utvidga bäckenbenet. Detta kan göra ont och vissa får värk i korsryggen eller ner i skinkorna. Dina bröst kan eventuellt läcka råmjölk, ditt barns första kost. Montgomerys körtlar på vårtgårdarna, producerar ett fuktigt ämne som skyddar dina bröstvårtor vid amning. Din hudfärg kan förändras och områden med mycket pigment t.ex. vårtgårdar, födelsemärken och fräknar mörknar. Håret kan kännas tjockare och det beror på att du nu inte tappar speciellt mycket hår, vilket annars är det normala. När barnet är fött kommer du att tappa hår som vanligt igen. Kom ihåg att sköta tandhygienen, hormonerna kan påverka ditt tandkött och få det att svullna.


Har inte känt av något i bäckenet ännu, tack o lov! Inte något läckage av råmjölk (låter ju grymt sexigt) eller förändrad hudfärg heller för den delen. Det där med håret verkar ju härligt däremot, kanske jag får uppleva hur det känns att ha mer hår än en treåring för första gången i mitt liv.
Beställa tid hos tandläkaren... just det ja...

No comments: