Wednesday, February 27, 2008

Vecka 24

Barnet är nu ca 21cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 700g och lägger nu på ungefär 85 g i veckan. Skulle barnet födas nu har det 20-25% chans att överleva. Det är fortfarande litet, finlemmat och alldeles hårigt. I kroppen har vita blodkroppar börjat bildas och dess funktion är att bekämpa infektioner. Lungorna fortsätter att utvecklas och luftvägarna formas till rör för att kunna ta in och stöta ut luft. Blodkärl och lungblåsor utvecklas i lungorna och mellan dessa kommer så småningom utbyte av syre och koldioxid ske. I lungorna börjar också ett ytspänningsnedsättande medel att bildas. Dess uppgift är att hindra lungblåsorna från att klibba ihop. Nu påbörjas en viktig utvecklingsfas i hjärnan. Hjärnbarkens celler, som sysslar med det medvetna tänkandet, börjar nu att mogna så tänk extra noga på vad du äter nu. Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Barnet är som mest aktivt mellan den 24:e och den 28:e graviditetsveckan. Efter det är det för trångt för bebisen att röra sig så mycket.

Ska tänka ännu mer på vad jag äter. Försöker vara noggrann och få i mig alla vitaminer, mineraler och omega-3. Ska försöka skära ner på godiset, säkert inte speciellt nyttigt med alla tillsatser, färgämnen o sånt som finns i det. Jag har redan börjat känna att sprallan blir mer o mer aktiv. Ser verkligen fram emot att känna ännu mer!


Du: Nu går det att höra barnets hjärta med ett vanligt stetoskop. Om du inte börjat träna dina muskler i bäckenbotten, så är det hög tid. Bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut, vilket kan leda till att du läcker urin när du hostar eller skrattar. Hormonnivåerna i kroppen börjar plana ut och humöret brukar jämna ut sig. Många känner sig lugnare och gladare. Livmodern når nu ovanför naveln. Många drömmer livliga drömmar nu. Det är vanligt med halsbränna, ryggont, täta urinträngningar och ont i benen. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg dig och vila med benen högt och köp ett par stödstrumpor, det brukar kännas skönt och kan hjälpa.

Här ska göras knipövningar!! Har ingen som helst lust att bli inkontinent! Stödstrumpor finns hemma i lådan just in case. Sagt det förr o säger det igen; jag ska ta tag i träningen! Förhoppningsvis kan det hjälpa mot de otäcka pirringarna i benen oxå.

No comments: