Wednesday, May 7, 2008

Vecka 34

Du:Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras. Livmodermåttet är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. Du kan känna av förvärkar. De känns mer obehagliga än smärtsamma. Det kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. Barnet ligger och trycker mot dina lungor och det kan göra att du känner dig anfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen.. En del kvinnor kan känna sig stora, klumpiga, oviga och rent av oattraktiva. Du kan känna dig trött, otålig och gnällig. Att känna sig utmattat är helt normalt. Svårigheter att sova, värk, viktuppgång och oro inför förlossning kan vara bidragande orsaker.

Mitt livmodermått var 33. Förvärkar känner jag av nästan varje dag. Fast det är inte direkt obehagligt och gör inte ont allas. Magen blir stehård bara. Jag känner mig absolut anfådd emellanåt, eller som om det är svårt att andas snarare. "En del kvinnor kan känna sig stora, klumpiga, oviga och rent av oattraktiva. " HAHAHA, no shit Sherlock!!

Bebis: Barnet är ca 44 cm långt från huvud till häl och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. De vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut.

Sprallan låg med huvudet neråt men var inte fixerad ännu, men det är ju inget ovanligt. Nä... tänk att komma ut från en 37 grader varm, trång och högljudd livmoder till stora kalla världen. Inte konstigt de vill vara nära... Funderar lite på en sådan där bärsjal.. har hört att de ska vara bra..

No comments: