Wednesday, May 21, 2008

Vecka 36

Du: Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare. Du känner kanske hur livmodern ”sjunker” då barnets huvud ställer in sig i bäckenöppningen och när detta sker blir det oftast mycket lättare att andas. Livmodern fyller nu nästan hela bukhålan och når upp till strax under revbenen. Trycket på magsäcken från livmodern kan leda till halsbränna, framför allt om du ligger på rygg. Bäckenet vidgar sig och smärtor i bakre bäckenfogarna samt i blygdbensfogen framtill är vanliga. Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen. Nu kan din vikt vara bestående under resten av graviditeten. Viktökningen kan variera men bör ligga mellan 11 och 14 kg.

Jag tycker fortfarande att magen känns "hög", men den sjunker kanske under veckan. Måste säga att jag haft otrolig tur under hela graviditeten med ytterst få krämpor. Har ju verkligen mått jättebra! Vägde mig i morse och jag har gått upp 12,5 kg sedan inskrivning, 14,5 kg totalt sedan gravidstart.



Barnet: Barnet är i princip helt fullgånget ,den har ökat med ca 250 g sedan förra veckan och väger väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 47 cm från huvud till häl . De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Barnet lägger på sig extra mycket fett i ansiktet och dessutom har sugmusklerna utvecklats vilket gör att fostret har ett rundare ansikte. Kalcium från modern har gjort fostrets skalle hårdare men den är fortfarande så mjuk att den kan deformeras under födseln när bebisen pressas igenom slidan. Men efter några timmar eller dagar är huvudformen tillbaka till det normala.Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det.De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.

Jag tycker fortfarande att det mesta sprattlet känns nertill i magen.. Och på sidorna när jag lägger mig på kvällen, då sätter det igång som bara den och sparkas o snurrar o buffas. Inbillar mig att sprallan kommer på sniskan o försöker lägga sig rätt igen :-)

No comments: