Wednesday, May 14, 2008

Vecka 35

Du: Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större. Nu står livmodern som högst och bebisen trycker på överallt. Många känner sig lättirriterade nu. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Magsäcken trycks ihop och du kan få halsbränna. Undvik för fet och kryddig mat. Drick bubbelvatten det lindrar. Du har antagligen ökat mellan 11 till 13 kg i vikt.

Ja, jag känner allt av ryggen och bäckenet, sömnen har vart bättre och jag känner mig klumpig och anfådd osv, men jag måste säga att det är absolut inte så illa som man hör att många har det. Känns verkligen helt okej, lite småkrämpor får man ju räkna med! Och ja, brösten är definitivt tyngre!!
Har inte vägt mig på en vecka nu, men jag har säkert ökat iaf ett kilo sedan sist vilket gör +12kg sedan inskrivning.


Bebisen: Ditt barn är omkring 45 cm långt från huvud till häl och väger ca 2,6 kg. En del barn är inte större än så här när de föds, medan andra är drygt 2 kg större. Variationen är stor. Från den här veckan börjar barnets snabbaste tillväxt under graviditeten. Det ökar 227 - 340 gram varje vecka. Eftersom det blir allt trängre i livmodern kan det hända att barnets rörelser minskar men de kan istället bli desto starkare. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som föds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda. Barnet är nu mycket uppmärksamt på dina känslor och sinnesstämningar genom de hormoner som avsöndras i din kropp och når fostret via moderkakan. Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång.

Knepigt det där med att vissa barn inte är större än så här när de föds, medans vissa är dubbelt så stora... Då stämmer det inte på de små barnen att de ökar som snabbast den här sista tiden? Vad kommer det sig? Ah, ingen ide att spekulera i det där...
Såååååå skönt att det är så hög sannolikhet att bebisen klarar sig helt utan men ifall den skulle bestämma sig för att komma nu! Liiite mindre oro för just den biten iaf!

No comments: