Wednesday, May 28, 2008

Vecka 37

Du: Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Dina bröst producerar redan råmjölk och kanske rinner det från dem ibland. Bäckenet är utvidgat. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Fosterhinnan riskerar nu att spricka och om du känner att vattnet går bör du genast ringa förlossningen. Det kan hända att slemproppen släpper. Det kan den göra några veckor, dagar eller timmar innan förlossningen. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar. Ät kolhydratrik mat och försök att vila mycket. Om du inte har packat din BB-väska så är det absolut dags att göra det nu.

Jadå, jag känner av förvärkar, och det gör inte ont, även om det inte är behagligt direkt. Ingen råmjölk sipprar ännu, men bäckenet är nog vidgat (hey, 107 cm i omkrets, nu vet jag varför ;-)) Enligt BM ligger sprallan lydigt med huvudet neråt. Har börjat packa min väska lite lätt med neccesär, viktiga papper o sånt och sprallans väska är klar.


Barnet: Barnet är ca 49 cm långt från huvud till häl och vikten ungefär 3 kg, men det kan variera ganska mycket. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet är såpass stort nu att det inte finns plats att vända sig längre. Kroppen är knubbig och hjärnans aktiviteter blir mer och mer organiserade och medvetandet är väl etablerat. Ögonrörelserna är koordinerade och synen förbättras. Vid födelsen har ditt barn 300 ben i kroppen medan vuxna har 206, flera är ganska mjuka till en början. Vissa av benen växer samman i barndomen.

Min lilla spralla är inte så liten längre....:-) Hoppas verkligen att jag kan amma!! Coolt det där med benen, hade jag ingen aning om.

No comments: